Strona główna forum OGRZEWANIE INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU Rotametry

Rotametry

Dyskusja na temat instalacji ogrzewania podłogowego oraz centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.
Post 19 lut 2014, o 22:12

Posty: 137
Lokalizacja: Kęty

Woda w szkiełkach to normalna sprawa , nie musi jej być do do pełna i też będzie działało prawidłowo . Co do wskazań rotametrów to jak dobrze kojarzę masz rozdzielacz firmy która lubi podrabiać różne rozwiązania i nie do końca im wyszło z tym rotametrem, dlatego wskazania mogą odbiegać od rzeczywistości .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 1 paź 2016, o 15:18
Witam,
czy te rotametry ze zdjęcia to wasze?
https://www.dropbox.com/s/d558a8a8v89klr1/rotametr.JPG?dl=0

Post 7 paź 2016, o 18:53

Posty: 137
Lokalizacja: Kęty

Witam , tak starsza wersja , ale nasze .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 18 sty 2018, o 12:28

Posty: 3
Witam,
Używam rotametrów Finish od dwóch lat, ale od tygodnia mam problem z ostatnim na listwie. Przepływ ustawiony na 1,5 ponieważ jest to dość małe pomieszczenie. Listwą i pompą steruje automatyka firmy Salus, osobno dla każdego z pomieszczeń. problem polega na tym, że gdy siłownik załącza tylko ten ostatni rotametr przepływ zwiększa się do 3,5 (wydając przy tym odgłosy "bzyczenia") natomiast gdy załączone są wszystkie siłowniki na tej listwie (7 szt.) wartość przepływu spada do 0,5 lub mniej. Każdy z innych rotametrów działając pojedynczo nie zmienia swoich wartości. Przez te różnice w ilości przepływu sterownik nie może osiągnąć zadanej temperatury dla pomieszczenia. Czy to oznacza, że rotametr jest uszkodzony czy wina może leżeć po stronie np. pompy.

Dziękuję i czekam na jakieś wskazówki.
Pozdrawiam.

Post 20 sty 2018, o 12:48

Posty: 137
Lokalizacja: Kęty

Witam , czy wiesz jaki długi jest ten obwód ? Prawopodobnie jest zbyt krótki .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 20 sty 2018, o 21:57

Posty: 3
Witam,
Nie wiem dokladnie, ale jest to małe pomieszczenie około 2,5 m. położone 2 m. od rozdzielacza.
Wcześniej nie było problemu, wszystko działało bez zarzutów.

Post 22 sty 2018, o 07:55

Posty: 137
Lokalizacja: Kęty

Witam , a czy od początku były założone siłowniki , czy możesz wrzucić fotkę tego rozdzielacza .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 25 sty 2018, o 06:22

Posty: 3
Witam,
Siłowniki były założone w październiku, wcześniej przez jeden sezon grzewczy dom był ogrzewany kominkiem z płaszczem wodnym, a od tego sezonu gazem. Problem dotyczy ostatniego rotametru na listwie widocznego na zdjęciu (pierwszy z prawej).



Obrazek

Post 29 sty 2018, o 09:04

Posty: 137
Lokalizacja: Kęty

[url]/wp-content/uploads/2018/01/Cod_60166340_Ed_10-14.pdf[/url]Witam. Czy problem pojawił się gdy założono siłowniki ? . Bo wygląda to tak że pompa jest nastawiono na maksymalną pracę i gdy zamknie się większość obwodów to cała moc idzie na ten najmniejszy obwód. Proszę spróbować pozmieniać nastawę pompy na ciśnienie proporcjonalne, poniżej zamieszczam instrukcję .http://finish-a.com.pl/wp-content/uploads/2018/01/Cod_60166340_Ed_10-14.pdf
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Poprzednia strona

Powrót do INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU

cron