Strona główna forum OGRZEWANIE INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU Rotametry

Rotametry

Dyskusja na temat instalacji ogrzewania podłogowego oraz centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.
Post 27 lut 2013, o 16:43

Posty: 4
Witam ponownie.

Kociołek jest węglowy 15 kW. Powierzchnia do ogrzania około 120 m2 z czego 20m2 to garaż (grzejnik 120*60 cm Radsona Integra 11), są oprócz tego 3 grzejniki 120*60 cm typ 22 i 1 grzejnik 75*60 cm typ 22 oraz drabinka w łazience. Są 4 obiegi podłogówki - 1 łazienka 8 m2, kuchnia - 10 m2, wiatrołap - 6 m2 i hall około 10 m2. Wszędzie rozstaw rurek co 15 cm. Zasobnik CWU 120 litrów z wężownicą spiralną. CWU zasilane przez osobną pompę i druga pompa do rozdzielacza tece 2W1. Osobiście mi się wydaje że przyczyną takiego zachowania się całego układu jest zbyt niska temperatura na wyjściu z kotła - ale obecnie dom nie jest zamieszkany tylko jest od czasu do czasu przepalane jak są mrozy.

Post 28 lut 2013, o 11:17

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam tak na początek to , kocioł powinien pracować na 60 st min ( aby się nie pocił ) myślę że temperaturę obniżasz zaworem 3 lub 4 drogowym . ?

Jeśli chodzi o twój problem to na pewno jest to spowodowane też za niską tem. zasilania tego rozdzielacza, ale też powinieneś spróbować na rozdzielaczu ( części grzejnikowej ) lub na zaworach przy grzejnikach ograniczyć przepływ za pomocą zaworów nastawnych . Prościej mówiąc ogrzewanie podłogowe ma dużo większy opór niż ogrzewanie grzejnikowe dlatego trzeba to zrównoważyć .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 28 lut 2013, o 14:24

Posty: 4
Witam.

Dzieki za odpowiedz.

Zaworu 3 lub 4 drogowego nie ma w instalacji (grzejniki mają głowice a do podłogówki woda jest przygotowywana przez sam rozdzielacz). Pompa ładujaca zasobnik CWU dogrzewa na małym obiegu powrót do kotła (jest czujnik temperatury wody powracającej do kotła). Faktycznie regulacji na zaworach grzejnikowych nie robiłem a muszę spróbować. A czy przy wymianie rotametrów wystarczy wymienić tylko górną część czy ten nypel do którego podłączone są węże też trzeba?

Post 1 mar 2013, o 07:59

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam , w cenie jaką podałem za rotametr zawiera się też nypel . Producent co jakiś czas wprowadza udoskonalenia w swoim systemie i warto wymienić cały komplet warto tez przed zakupem podać grubość belek rozdzielacza bo są różne rodzaje najbardziej typowe to 39mm i 42mm.
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 17 lut 2014, o 20:17

Posty: 4
Co do tych rotametrów czy jeśli są one zamontowane na powrotnej belce może mieć to wpływ na to że one nic nie wskazują ?
Prosił bym o wyrażenie opinii.

Post 17 lut 2014, o 21:06

Posty: 4
IMG_2454.jpg

test1.jpg

Zdjęcie0421.jpg


O to kilka fotek :(.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post 18 lut 2014, o 10:56

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam , jak to są rotametry które pracują na zasilaniu czyli mają skalę od 0 do 3 ,lub 4 naniesioną na szklance rotametru w dół . To są są źle zamontowane . Zdjęcia są bardzo niewyraźne .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 19 lut 2014, o 19:55

Posty: 4
Przepraszam za fatalne zdjęcie na rotametrach jest skala do max 2.5 skala 2.5 jest na górze i spada w dół.
Przy ostatniej wizycie poluzowałem szklanki i doprowadziłem do stanu iż woda się przelała do szklanki i zaczęło coś tam wskazywać ale nie podoba mi się to wskazywanie dochodzi przy rozkręconych rotametrach do 1 i więcej nie wstaje mało tego przed odkręceniem tych szklanek wody w nich w ogóle nie było . Centralne jest zrobione w układzie otwartym . Przelewanie podłogówki wykonywałem w następujący sposób podpinałem węża do dolnej belki i otwierałem dopust wody zamykałem wszystkie obwody zaworami termostatycznymi na górnej belce i uchylałem pojedynczo obwody przez kilka chwil ale ku mojemu zdziwieniu bardzo szybko się woda przelewała tym zaworem spustowym na dolnej belce pewnie łapało krótkiego obiegu przez bay pas na pompce. Gdy zakręcałem zawór spustowy na dolnej belce dochodziło do przelania naczynia w zbiorczego 45l na poddaszu do kanalizacji więc ponownie uchylałem zawór spustowy z otwartym obwodem i upuszczałem wody kilkukrotnie ale być może to dało mizerne efekty bo w pompce buzuje się powietrze mimo przelania. Przypuszczam że ta rurka bay-pasowa jest piętą achillesową. Może jakieś sugestie jak to odpowiednio odpowietrzyć ? Automaty ku mojemu zdziwieniu na belkach nie syczą. Dziwi mie też montaż tego termometru no ale tak fabryka zamontowała.

Post 19 lut 2014, o 21:33

Posty: 4
Jeszcze jedno małe pytanko na tej rurce bay pasowej na górnej belce jest jak by trój drogowy zawór gdyż posiada on śrubę do kręcenia na klucz impulsowy pod niebieskim kapturkiem może przy zakręceniu ? próbować odpowietrzać całość za pomocą przelania przez wąż wodą z wodociągu ?

Post 19 lut 2014, o 22:06

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Masz rotametry ,,powrotne " czyli wszystko jest ok , prawdopodobnie trzeba tylko to wszystko odpowietrzyć , zamknij ten zawór na bypassie i z wodociągu podepnij węża do dolnej belki , a do górnej belki węża do kanalizacji , aha zawór termostatyczny najlepiej żeby był otwarty na maxa , zamknie się wtedy powrót i nie będzie się przelewało przez pompę .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU

cron