Strona główna forum OGRZEWANIE INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU Rotametry

Rotametry

Dyskusja na temat instalacji ogrzewania podłogowego oraz centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.
Post 21 lis 2012, o 14:49

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Proponuję zdemontować siłownik to, tylko jedna śrubka (wcześniej zaznaczając w jakiej pozycji się znajdował , najlepiej na otwartym na maxa siłowniku ) i ręcznie próbować kręcić zaworem zobaczysz w tedy czy będzie różnica .
Tak jak to opisujesz to teraz zawór na pętli pod-mieszania jest cały czas otwarty a jak siłownik się otwiera to pod- mieszanie dalej zostaje otwarte tylko też otwiera zasilanie , nie mówię że tak jest na pewno , ale jak będziesz kręcił ręcznie to sam zobaczysz ile jest możliwości ułożenia tego zaworu . podczas sprawdzania zamknij sobie obieg grzejników , ułatwi Ci to sprawę .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 21 lis 2012, o 20:40

Posty: 14
Chyba już wiem co było problemem, zawory termostatyczne na kaloryferach, gdy robiło się ciepło zamykały się i przez to nie działało to tak jak należy, wczoraj je odkręciłem na maksa i dziś już piec się nie wyłączał tylko grzał nawet z niską temperaturą zasilania...

Mam jeszcze dwa grzejniki w garażu i kotłowni i chyba też je odkręce lub całkowicie zakręce rozdzielacz.

Co myślicie ? Głupi powód ?

Post 21 lis 2012, o 21:04

Posty: 14
To co piszesz z siłownikiem - tak właśnie jest. Gdy zawór się zamknie to pod-mieszanie jest otwarte aby pompa na wybiegu dalej mieszała wodę w obiegu podłogówki, a jak się otwiera to dodaje ciepło z zasilania, to źle ?

Post 21 lis 2012, o 21:25

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Tak ma być ,tak jest dobrze , ale czy jak dodaje to ciepło to czy przymyka pod-mieszanie , ? Jeśli chodzi o grzejniki to jak testujesz podłogówkę to najlepiej je zakręć jak dojdziesz do ładu z podłogą to dopiero trzeba się zająć grzejnikami
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 23 lis 2012, o 11:44

Posty: 14
Sprawdzę to.

Ale dlaczego gdy grzejniki są odkręcone i większy przepływ przez ich obieg to podłoga grzeje (oprócz działających rotametrów) ? Dwie pompy może więcej ze sprzęgła wyciągają gdy działają na pełnych przepływach.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post 23 lis 2012, o 14:14

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Jak jest źle ustawiony ten zawór to może być taka sytuacja że teraz jak powrót grzejników jest ciepły to on jest zaciągany przez bajpas tego zaworu 3d i on grzeje podłogę . poniżej narysowałem jak to powinno być ustawione . Na zdjęciu zaznaczyłem też gdzie można by wstawić zawór zwrotny skierowany tak jak ta strzałka na pewno też by to poprawiło pracę tego układu .

20112012185.jpg

zawor.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 25 lut 2013, o 19:04

Posty: 4
Witam.

Posiadam rozdzielacz TECE 2W1 (4 sekcje podłogówki i 5 sekcji grzejniki). W rozdzielacz zabrudziły się rotametry - czy można szkiełka rotametrów w łatwy sposób wyczyścić?

Post 25 lut 2013, o 20:50

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam, od połowy 2012 roku te rozdzielacze są wyposażone w rotametry które można rozkręcać i łatwo wyczyścić jak to zrobić można zobaczyć tutaj http://youtu.be/6F_sNhZ6e1Q lub w dziale JAK TO JEST ZROBIONE na naszym forum . Jeśli masz jeszcze stary typ niestety trzeba wykręcić cały przepływomierz i ruszając czerwonym patyczkiem w ciepłej wodzie z płynem do naczyń próbować usunąć osad . Oczywiście można je też wymienić na nowe :?
pozdrawiam
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 26 lut 2013, o 16:12

Posty: 4
Witam.
To mam ten starszy typ bo nie mogę ich rozkręcić. Robiłem właśnie tak jak napisałeś - tylko trochę słabo schodzi ten osad. Jaki koszt nowych rotametrów? Mam jeszcze jedno pytanie - dlaczego temp. zasilania części grzejnikowej musi być o 20 stopni wyższa od tej ustawionej na podłogówce? Obecnie od czasu do czasu przepalam na budowie i jeśli chodzi sama podłogówka z tego rozdzielacza to jest dobrze - tylko że ten zawór regulacyjny na dolnej belce ma wykręcony bardziej niż by to wynikało z instrukcji. Jeśli natomiast otworzę jeszcze grzejniki to podłogówka jakby przestawała grzać - chociaż temp. na termometrze mieszacza jest około 40 st.C. Z pieca nie wychodzi o te 20 st.C więcej niż ustawione na głowicy od podłogówki - czy to jest przyczyną takiego zachowania się układu ogrzewania? Całość jest oparta o rozdzielacz TECE 2W1.

Post 27 lut 2013, o 10:23

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam ,taki rotametr to koszt ok 24zł netto(z możliwością łatwego czyszczenia ) , Jeśli chodzi o ustawienie całego układu to muszę mieć więcej informacji
np, jaki to kocioł węglowy czy gazowy ? ile grzejników i jakie , ile jest tej podłogówki i jak długo już tam się grzeje , czy podłoga była wygrzewana , jaka powierzchnia grzewcza ?
Pozdrawiam
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU

cron