Strona główna forum OGRZEWANIE INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU Rotametry

Rotametry

Dyskusja na temat instalacji ogrzewania podłogowego oraz centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.
Post 18 lis 2012, o 15:30

Posty: 14
Dzięki, w takim razie poczekam aż mi fachowiec co to mi sprzedał wstawi niby te nowe i zobaczę co wtedy.

A ile taki rotametr u Was kosztuje ?

Post 19 lis 2012, o 07:01

Posty: 5

Kpl rotametr to koszt ok 30zł brutto. ;)

Post 19 lis 2012, o 07:48

Posty: 14
A powiecie mi jeszcze czy w normalnym - Waszym rozdzielaczu, rotametr powinien od razu pokazywać przepływ jak załączy się pompa ?

Post 19 lis 2012, o 08:18

Posty: 5

Tak, rotametr wskazuję najmniejszy nawet przepływ cieczy.
Tak jak Tomek napisał, przyczyną może być zły nypel, bo jeśli piszesz, że przy przelewaniu jednak cos tam wskazywał przy dużym ciśnieniu to góra rotametru prawdopodobnie jest OK.
Ale nie da się podmienić samej góry. Rotametr i nypel są ściśle ze sobą powiązane i żeby działał musi byc wymieniany w komplecie.

Post 20 lis 2012, o 21:35

Posty: 14
Dziękuję Wam za wszystkie rady, chciałbym zapytać o jeszcze jedną rzecz.

Nie wiem w czym tkwi problem z ogrzewaniem podłogówki ale wydaje mi się, że nie powinno tak to działać.

Aktualnie mam problemy z nagrzaniem podłogówki, polega to na tym że w piecu za szybko t-zasil = t-powrotu mimo iż podłoga się nie nagrzała i temperatura pomieszczenia nie rośnie a piec wyłącza się czeka i dopiero jak temperatura powrotu spadnie to załącza ponownie.

Dlatego chciałem zapytać czy to wina połączeń (powrót z podłogówki do sprzęgła powinien być pierwszy, teraz jest drugi) czy może pomp a może rozdzielacza ? Wygląda na to jakby w sprzęgle pompa pieca zabierała ciepłą wodę z zasilania a nie zimny powrót z podłogówki..

Załączam zdjęcia instalacji wraz ze sprzęgłem oraz całego rozdzielacza.

Serdeczne dzięki za rady.

Post 20 lis 2012, o 21:42

Posty: 14
Oto zdjecia:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post 21 lis 2012, o 07:12

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam , tak ze zdjęcia trudno powiedzieć ale sprawdź czy poprawnie jest zamontowany siłownik , może to być przyczyną że nie działają rotametry .
zdejmij siłownik i zacznij kręcić zaworem 3d , ręcznie .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 21 lis 2012, o 11:00

Posty: 14
Z jego pracy odnoszę wrażenie jest zamontowany poprawnie, gdy się otwiera leci ciepła woda a gdy przymyka to puszcza z powrotu zimną i schładza zasilanie...

A może zdławienie pompy w piecu rozwiąże problem ?

Post 21 lis 2012, o 13:37

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam , ma być tak
-pompa przy piecu podaje temperaturę na sprzęgło i tam sobie woda krąży
-zawór trójdrożny jest otwarty i za pomocą pompy zaciąga temperaturę ze sprzęgła .
-gdy czujnik zamontowany powyżej pompy podłogowej da sygnał do pieca że temperatura w mieszaczu jest już odpowiednia to siłownik powinien zamknąć tak zawór aby odciąć zasilanie od pieca a otworzyć powrót .
- pompa podłogowa zaciąga wtedy wodę z powrotu i miesza ją do ponownego otwarcia siłownika .
Czy tak jest u Ciebie ?
Przy źle zamontowanym siłowniku lub źle przekręconym zaworze może siłownik otwierać zasilanie od sprzęgła ale jednocześnie zamyka zasilanie na podłogówkę a otwiera powrót do sprzęgła .
Jeszcze pytanie czy ten siłownik jest podłączony pod sterowniki pogodowy jak tak to jaka jest krzywa grzewcza ustawiona .
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 21 lis 2012, o 14:17

Posty: 14
Odnoszę wrażenie obserwując działanie instalacji, że tak właśnie jest choć z mała różnicą.

Gdy piec się załączy to grzeje wodę w sprzęgle i zawór się otwiera maks i zaciąga pompką ciepłą wodę na podłogówkę. Drugi obieg to grzejniki więc temperatura zasilania jest większa, gdy przekroczy wartość zasilania podłogówki to zawór zaczyna się przymykać (ale nie zamyka się całkowicie jak Ty piszesz) i wpuszczać zimny powrót podłogówki tak aby temperatura na wyjściu zaworu była taka jak zadana przez krzywą grzewczą i gdy układ pracuje przez pewien czas to zawór się prawie nie rusza i utrzymuje stałą temperaturę na zasilaniu podłogówki mieszając zasilanie z powrotem. Gdy piec się wyłączy to zawór się zamyka całkowicie.

Gdy dotykam powroty ręką to powrót z podłogówki przy sprzęgle jest chłodny a ten obok z kaloryferów jest ciepły (szybciej się nagrzewa woda w grzejnikach), ostatecznie powrót do pieca od strony pieca jest ciepły i temperatura powrotu dochodzi do temperatury zasilania i piec off. Dlaczego ta zimna woda z podłogówki nie idzie do pieca tak aby ją grzał stale ? Stąd moje pytanie poprzednio czy powrót z podłogówki nie powinien być wcześniej...

Chyba, że ja już jestem jakiś przewrażliwiony albo zwariowałem z tą instalacją.

Cały układ jest kontrolowany przez jeden moduł (2 pompy [wilo 15-6 i 25-6] i zawór Honeywell), krzywa grzania na podłogówkę to 0,5 a na grzejniki to 1, według danych pieca DeDietrich.

Czuje też jak dotykam instalacji drgania, tak powinno być ? Może coś w niej stawia duży opór i przez to dzieją się takie klocki.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU

cron