Strona główna forum OGRZEWANIE INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU Rotametry

Rotametry

Dyskusja na temat instalacji ogrzewania podłogowego oraz centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.
Post 15 lis 2012, o 13:23

Posty: 14
Witam,

chciałem zapytać co może być przyczyną nie działania rotametrów ? woda w instalacji płynie a wskaźniki w rotametrach nie, zdjęcie rozdzielaczy załączam.

Zareklamowałem je i instalator chce wymienić rotametry. Ja je rozebrałem i ten pypek porusza się bez problemu ale dlaczego nie idzie w dół w rozdzielaczu ?

Dzięki,
PM
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post 15 lis 2012, o 19:21

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam , czy zasilanie jest na tą belkę co rotametry ? Czy na dolnej belce są odkręcone pokrętła ? Czy instalacja była przelana (odpowietrzona?pozdrawiam Tomekb
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Post 16 lis 2012, o 08:35

Posty: 14
Witam,

tak, to jest belka na którą idzie zasilanie, na dole zawory są odkręcone, próbowałem ją odpowietrzyć ale nie wiem czy udało mnie się to do końca, robiłem to tak:

- przy włączonej pompie (piec chodził) zakręcałem zawory na dolnym rozdzielaczu i zostawiałem tylko jeden otwarty, odpowietrzniki były otwarte ale słychać było tylko powietrze w pompie, i tak każdy obwód. Nic nie dało.

Pisząc przelany masz na myśli aby każdy obwód przelać tak jak ja to robiłem czy inaczej ? Dodatkowo rozdzielacz ten hałasuje jak na mój gust za bardzo, możliwe że to powietrze a może za mocna pompa ?

Może puścić wodę do uzupełniania instalacji i przepompować ją przez każdy obwód wypuszczając ja zaworem spustowym na powrocie ?

Dodam jeszcze, że jeden z obwodów idzie na piętro do łazienki i jest tam oddzielny odpowietrznik ale z niego też nic nie leci, tam natomiast grzeje podłoga najlepiej ale to chyba z wiadomych powodów.

Dziękuję za rady specjalisty.

Post 16 lis 2012, o 08:44

Posty: 5

Powienieneś zakręcić zawory na zasilaniu i powrocie rozdzielacza - nie widać ich na zdjęciu ale powinny być ;)
Potem zakręć 3 zawory na belce - jeden zostaw otwarty. Po prawej stronie belki masz odpowietrznik i końcówkę na węża. Podepnij tam węża , odkręć ten czarny motylek na górnej i dolnej belce i przelej obwód wodą z instalacji- tą czynność powtórz na każdej pętli.
Pytanie jeszcze czy masz pompę tylko przy piecu czy przy rozdzielaczu też jest osobna pompa?
I jeszcze jedno może dziwne pytanie, czy jak wyciagnałes ten rotametr to na tym patyczku ( jak to nazwałeś pypku ) był talerzyk?

Post 16 lis 2012, o 09:03

Posty: 14
Tak, są zawory na zasilaniu i powrocie. Zakręcałem je jak wyjmowałem rotametry :)

Nie do końca rozumiem to zdanie:

Potem zakręć 3 zawory na belce - jeden zostaw otwarty. Po prawej stronie belki masz odpowietrznik i końcówkę na węża. Podepnij tam węża , odkręć ten czarny motylek na górnej i dolnej belce i przelej obwód wodą z instalacji- tą czynność powtórz na każdej pętli.

Aby zakręcić zawory na dolnej belce powrotu i zostawić jeden otwarty to rozumiem, potem podpiąć węża do zaworu spustowego zasilania, odkręcić motylki w obu zaworach spustowych i lać wodę na zasilanie a na powrocie zbierać ją do naczynia jakiegoś ? Nie wiem jak przelać to wodą z instalacji :) mógłbyś bardziej łopatologicznie ? :)

W mojej instalacji jest sprzęgło i każdy obwód ma swoją pompę za sprzęgłem, przy rozdzielaczach nie ma już pompy.

W rotametrach były talerzyki jak wyciągnąłem z nich ten pypek na sprężynce. Dziwne jest też to, że jak je wyjąłem i wylałem z nich wodę i założyłem puste to woda w nich nie nalała się do pełna tylko częściowo a poziom wody zmieniał się w zależności od odkręconego zaworu na powrocie...

Dzięki!

Post 16 lis 2012, o 10:20

Posty: 5

Z wodą w rotametrze się nie przejmuj - to normalne. Nie wpływa to na działanie rotametru.
Co do przelewania to dokładnie tak jak piszesz ;)
Woda z instalacji to woda z sieci- może źle sie wyraźiłem. Bierzesz wąż ogrodowy , wpinasz do "kranu" i lejesz :D jednym zaworkiem woda wpływa , drugim wypływa.
Tak robisz z każdą pętlą.
Jeśli nie masz pompy przy rozdzielaczu to jesli zamknie Ci głowica rozdzielacz na zasilaniu ze sprzęgła to nie będą działac rotametry bo woda nie będzie krążyć w pętlach.
Pompa przy rozdzielaczu ma za zadanie mieszać wodę/cięć grzewczą równiez wtedy kiedy głowica na zasilaniu się zamknie. Wtedy ciepło jest efektywnie oddawane.
Najlepeij gdybys wrzucił fotkę całego tego rozdzielacza razem z wszystkimi zaworami jakie masz na zasilaniu czy powrocie. ;)

Post 16 lis 2012, o 10:32

Posty: 14
Wszystko jasne, dziś tak zrobię na wieczór i dam znać.

Mam dwie fotki, góra i dół, górną już zapodałem a teraz ta dolna.

pees: to subaru to Twoje ? :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Post 16 lis 2012, o 11:35

Posty: 5

To daj znać co z tego wyszło ;)
Zrób też zdjęcia tego co jest po lewej stronie rozdzielacza tzn co jest między pompą, a rozdzielaczem.
Tak , to moje Subaru :mrgreen:

Post 18 lis 2012, o 12:44

Posty: 14
Witam,

przepłukałem instalacje zgodnie z zaleceniami, niestety mimo tego rotametry nie pokazują wciąż przepływów.

Gdy lałem wodę z instalacji przez jeden obieg to gdy wkręcałem rotametr w pewnym momencie zaciągnęło go i pokazywał przepływ maksymalny (duże ciśnienie z instalacji) potem wskakiwał na górę i koniec.

Wygląda mi na to jakby te rotametry miały za mocne sprężynki i lub źle zrobione grzybki. Mam jeszcze pytanie, czy rotametry od razu powinny pokazywać przepływ czy trzeba je wkręcać aby "załapały" ? Powinno być też moim zdaniem ograniczenie maks i min przy wkręcaniu i wykręcaniu rotametru.

Poradźcie, mam reklamować cały rozdzielacz czy tylko rotametry ? Gdzieś musi być błąd, do tego jak załączy się pompa od podłogówki to słychać wyraźnie przepływ wody w pokoju.

Dzięki za wszystkie sugestie !

Post 18 lis 2012, o 15:19

Posty: 136
Lokalizacja: Kęty

Witam , na to wygląda że może te rotametry są nie kompletne a mianowicie ich dolna część ( nypel ) jest nie kontabilna , może producent coś zamieszał , ? . Możemy Ci wysłać na próbę nasz rotametr jak zadziała to sobie kupisz resztę . pozdr.
Aby zobaczyć zdjęcia na naszym forum trzeba się zarejestrować , trwa to tylko minutę .

www.rozdzielaczepodlogowe.pl
http://www.zlaczka.pl
http://www.ogrzewaniapodlogowe.pl

Następna strona

Powrót do INSTALACJE OGRZEWANIA PODŁOGOWEGO, CO i CWU

cron